предавания контакти
 
09:00
10:20
11:00
12:00
Сакрални аномалии
Пътят на меча
Традиции и обичаи: Ирин Пирин - съборът на Югозапада
Сянката на духа

  Млади учени в Натура зона - Розов кладенец
Сряда, 04 Март 2020 15:34
 

 


С посещение на Натура - зоната Розов кладенец, децата от групата по интереси „Млад учен“ от 2-ро осн. училище“Паисий Хилендарски“ Раднево, отбелязаха годишнината от подписването на Конвенцията за влажните зони в град Рамсар от 1971 - ва. Тяхната ръководителка – г - жа Яна Ченгалова ги е запалила за екологичната тема.

-  Елена Цветанова - нач. Отдел „Чистота, екология и зелена система“ - община Раднево

Работим съвместно, непрекъснато със „ Зелени Балкани” Стара Загора – неправителствена екологична организация. Работим много добре съвместно и с училищата в района. На днешното занятие проведохме част от урока в класната стая и по – интересната част от него на язовир Розов кладенец. След това децата тук на място видяха това, което са научили в класната стая, което е много добър педагогически подход”.

Георги Дулев от Зелени Балкани обясни защо точно язовир Розов кладенец е избран за посещението.

-  Георги Дулев – доброволец „ Зелени Балкани”

  Провеждаме мониторинг на този язовир вече 20 години. Това е едно място, където през зимата се събират огромен брой птици. Това е така, защото този язовир не замръзва. Виждате как пушат комините , от тях излиза пара и топли газове. Тези топли газове затоплят водата, която се излива в този язовир, затова той не замръзва. Птиците търсят вода, която е свободна от лед , в нея има риба, с която те могат да се хранят. Затова тук през цялата зима може да видите голям брой птици, като по – голямата част са патици. Други птици, които може да наблюдаваме тук са : пеликани, корморани, чапли и водни кокошки.”

Вълнуваща изненада за децата бе освобождаването на два мишелова, лекувани в СЦ на „ Зелени Балкани” . По принцип хищните птици за опасни не толкова с клюна, колкото с ноктите си, обясни на младите природолюбители г - н Дулев. Затова птицата се хваща за краката така, че да не може да удари с тях и да нарани. При пускането не се правят резки движения и не се издават силни звуци, за да не се стресира допълнително птицата,допълни той. Първият мишелов, пуснат на свобода е хванат в Централен Балкан -Стара планина. Имал е проблеми с нервната система и е лекуван в СЦ с българското лекарство нивалин, добивано от блатно кокиче, научиха децата. Първоначално е хранен на ръка,после в една голяма клетка е учен отново да лети и да си хваща храна сам. Вторият мишелов е по-дребен, защото е мъжки. При грабливите птици женските са по -едри. Този екземпляр е намерен в безпомощно състояние и е постъпил в СЦ на 5 - ти януари, където е останал повече от месец,за да се възстанови и започне да се храни сам отново.

-  Елена Цветанова -нач. Отдел „ Чистота, екология и зелена система“ -община Раднево

Този урок, които проведохме на открито е едно живо продължение на урока, който проведохме преди това със същата група деца. Водихме ги в СЦ „ Зелени Балкани”, където се лекуват животните. Имахме възможност да бъдем част от освобождаването на две птици на ссвобода….”

Така приключва посещението на младите учени на язовир Розов кладенец и всички се надяват, че рехабилитираните птици ще са добре и няма да се налага отново да попадат в СЦ .


#Natura2000NewHorizons

 
 
 
 
програма