предавания контакти
 
08:20
09:00
10:20
11:00
Сакрални аномалии
Пътят на меча
Традиции и обичаи: Ирин Пирин - съборът на Югозапада

  Уникален обичай „Ялова понуда” правят в с.Гостилица
Понеделник, 24 Февруари 2020 08:29
 

 


Ден след Трифон Зарезан в Дряновското село Гостилица правят обичая „ Ялова понуда” .

Само в Гостилница ли се прави този празник „ Ялова понуда” ?

- Райна Чуховска-Гостилица – село Гостилица:

 Да, този празник е гостилски празник на жената и никъде на друго място не се прави. Ялова понуда се прави на 40 –тия ден след Рождество Христово, защото на 40 –тия ден се прави истинската понуда на детето.”

На този празник Райна Чуховска винаги цитира баба Пена Димкова…

„ Баба Пена Димкова, с която разговаряхме преди около 40 г. – тогава тя беше на 102 г. разказва: „ Мен ме заведоха най – напред на Ялова понуда, когато се ожених и бях на 16 г. „Тогава е било 1898 г. В момента присъстваме на празник, който е на най – малко 130 г.”

Ялова понуда е ден ,на който всичко на всеки е било позволено,дяволито добавя Райна Чуховска и продължава…

„ При Ялова понуда всичко се прави на ялово. Бебето е на уж, мъжа е на уж, към мъжа е почитта, уважението, като една много важна особа. Жените, които са излезли на Ялова понуда, като срещнат мъже ги надигат, пощипват ги, погъделичкват ги, а мъжете са готови да пуснат пари, за да се откупят, иначе му смъкват гащите”……..

Като пообиколят селото,жените се събират на хоро. Понеже било забранено за мъже,пък жени-музиканти нямало, хорото било без музика и дори без песни. Пригласяла само цигулката от царевична шума. Е днес хорото си има музика,за благозвучие,накрая и музикантът няма да се отърве. Втората част на празника е в домашна обстановка, с булка и бебе наушким. Истински обаче са питките, с които я чепят, към тях и готвена кокошка, винце и ракийка. В ритуала се намесва бабата. Тя раздрънква дармона - сито с метално дъно, пълно с орехи  - да е приказливо бебенцето, и нарича да е живо и здраво. После, според обичая на палешник или на ръжен се слага жар, а върху жарта - билка „ богородиче“. С него се опушват булките, да се гонят злите сили, които им пречат да забременеят или просто за здраве. И понеже е забранено за мъже, винаги се намират любопитни.Те биват наказвани със женски писъци и нахлупване на чутура на главата. После жените - сядат на обща трапеза и започва веселба...

Райна Чуховска - Гостилица:

„ Баба Пена казваше „ Всичко беше на ялово, ама еденето и пиенето беше на таман”….

Благодарим на домакините от НЧ “ Христо Ботев“ село Гостилица, детска фолклорна група „Гостиловче“и всички участници в уникалния празник Ялова понуда, че пазят традициите и всеотдайно пресъздават отколешните ритуали….

 

 
 
 
 
програма