предавания контакти
 
03:00
04:20
05:00
06:00
Сакрални аномалии
Пътят на меча
Традиции и обичаи: Ирин Пирин - съборът на Югозапада
Сянката на духа

  Ноември – Месец на Черно море
Понеделник, 02 Декември 2019 11:43
 

 


31 октомври – „ Денят на Черно море”. На тази дата преди 23 години всички държави граничещи с него, подписват стратегически план за опазване биоразнообразието и чистотата на водата на Черноморския басейн.

  • Анелия Павлова – биолог „ Зелени Балкани”:

„ И с тази дата всъщност по информационния проект „ Натура 2000 – България – Нови хоризонти” ние организирахме няколко информационни събития, за да започнем месеца на китоподобните, като първоначално отбелязахме в Поморие с ученици от Ахелой – „ Денят на Черно море” с множество интересна информация за делфините с няколко игри, след което и преместихме малко  на север към Дуранкулак, и с учениците и читалището също организирахме интересни занимания.”

„ Денят на Черно море” е отбелязан и е Регионалния природонаучен музей в Пловдив с презентацията на Димитър Попов. Тя изнася факти за проучвания на китоподобните  в Черно море от „ Зелени Балкани”.

  • Анелия Павлова – биолог „ Зелени Балкани”:

Като идеята на всички ни е да разпространим знания , какви мерки може всеки от нас да предприеме за опазване на Черно море. Акцента в празниците на Черно море е информацията за китоподобните  - делфините. В Черно море има три вида китоподобни. Така ги наричаме, защото всъщност само два вида са истински делфини, тези който сме виждали по филмчета и делфинариумите , а третия вид е от друго семейство. Трите вида китоподобни са обикновения делфин, афала и морска свиня.”

  • Димитър Попов – ръководител проект китоподобни „ Зелени Балкани” :

„ Вече повече от 15 години работим по темата за проучване и опазване на китоподобните бозайници в България. Първите стъпки са направени в далечната 2004 – 2006 г. във връзка с изграждането на екологична мрежа на „ Натура 2000”. „

Ключови моменти за развитието на това направление са 2008 г. – лекцията на Д – р Андрей Беркун и през 2010 г. – участието на „ Зелени Балкани” в обучението за фотоидентификация на делфини.

  • Димитър Попов – ръководител проект китоподобни „ Зелени Балкани” :

2012г. стартирахме с пилотен проект за пилотно прилагане на метода на фотоидентификация на делфини по Южното крайбрежие, основно в района на Емине и Маслен нос. Първият каталог на делфини беше създаден , а от 2017 г. започнахме регулярно да провеждаме експедиции и в териториалните води на България с цел проучване, разпространение и численост на китоподобните в тях. В момента сме партньори заедно с още 10 организации от черноморския басейн, както и секретариата на AKOBAMS . Една от най – важните дейности е именно това общобасейново проучване , за да имаме базова информация с численост на трите вида. Над 1700 наблюдения имаме на китоподобни, като в момента данните се анализират. Най – много наблюдения   на морската свиня, следвана от обикновения делфин и това, което е доста плашещо на първо четене, че има само 120 наблюдения на едрия представител на трите вида – афалата или бутилконосия делфин, което вероятно ще означава доста ниска плътност на популация, съответно и ниска численост.”

Риболовът на калкан с дънни хрилни мрежи води до висока смъртност при морската свиня най – вече, и по –рядко при афалата. Те се заплитат в тях и се удавят. Проблемът е ясно изразен и в Световен мащаб. В случаят се прилагат така наречените акустични репелентни устройства , разговорно – пингъри.

  • Димитър Попов – ръководител проект китоподобни „ Зелени Балкани” :

„ Тази година успяхме да закупим 200 такива устройства и да направим експериментално проучване на борда на четири рибарски кораба и лодки, които имат квота и ловят калкан.”

А ето как в Международен план се оценят усилията на „ Зелени Балкани” за проучването и опазването на китоподобните в Черно море и не само.

  • Димитър Попов – ръководител проект китоподобни „ Зелени Балкани” :

„ Тази година по време на седмата среща на страните на AKOBAMS, получихме една награда, това е първият конкурс за организации, които са със статута на партньори на споразумението. „ Зелени Балкани”  са единствената организация в България с такъв статут от 2013г., като за наша голяма чест и радост получихме първата награда, което е доста сериозно признание за нашата работа. Темата на тези първи награди, които бяха организирани в рамките на тази седма среща беше основно – информация и комуникация. Така чрез текущия нашето участие беше основно чрез текущия проект „ Нови Хоризонти” , който е част от програма „ Лайф” на Европейския съюз и се осъществява в партньорство с Хоби ТВ, Дневник и Дарик радио.”

#Natura2000NewHorizons

 
 
 
 
програма