предавания контакти
 
02:20
03:00
04:20
05:00
Сакрални аномалии
Пътят на меча
Традиции и обичаи: Ирин Пирин - съборът на Югозапада

  Приключи сезонният профилактичен преглед на птиците в СЦ " Зелени Балкани"
Понеделник, 18 Ноември 2019 11:26
 

 


Профилактичните прегледи са част от подготовката за зимния сезон в СЦ - за диви животни на "Зелени Балкани" ,Стара Загора.

  • Д – р Стефка Димитрова – Спасителен център „ Зелени Балкани” – Стара Загора:

„ Днес извършваме профилактичен преглед на белошипите ветрушки. Този преглед го правим един път на шест месеца, като гледаме общо взето да е началото на пролетта и към началото на зимата, за да може птиците да са приготвени хем за новия размножителен сезон, хем да бъдат също така и в изряден вид. Профилактиката включва изрязване на нокти, клюн, които в повечето случаи нарастват, тъй като причината за това е редовно хранене с еднотипна храна, не всеки път имаме възможност да им даваме разнообразна, за да могат да изтриват ноктите и клюна си. Също така и тяхното отглеждане в „ Плен” , както се води при нас, тъй като те са за размножаване – също е една от причините за нарастването на клюна и на ноктите при тях.Освен тези козметични профилактични методи при тях прилагаме също и обезпаразитяване, като то се извършва с пудра външно и с паста вътрешно. По време на самата профилактика се прави и почистване на клетките, смяна на въжета и кацалки, ако е необходимо, за да могат самите птици да нямат проблеми с краката, като в някой случай се наблюдават възпаление на самата кожа отдолу, което представлява мазол, който пречи на птицата да каца и изпитва болка.”

Ето и малко информация за белошипите ветрушки...

  • Д – р Стефка Димитрова – Спасителен център „ Зелени Балкани” – Стара Загора:

„ Самите птици са дребен вид соколи, които са изключително намален в нашата страна вид. Имаме програма, по която ги размножаване, но тя приключи успешно. Сега птиците продължават да стоят при нас и да ги размножаваме, което също е добро за природата, като някои от тях ще бъдат освободени. Други от птиците ще отидат в зоопарка в София – предимно хубави птици, които се размножават успешно, за да може там да продължи тяхното размножаване и да бъдат освобождавани и от зоопарка.”

Ловните соколи на свой ред също се подготвят за зимата.Профилактиката на птиците включва същите козметични процедури -подкъсяване на клюна,подрязване на ноктите както и вътрешно и външно обезпаразитяване.Използва се момента на отсъствие на птиците от клетките, за да се изчистят, измият, ремонтират и дезинфекцират домовете им. На лешоядите,на които предстои размножителен период се поставя гнездови материал.

  • Д – р Стефка Димитрова – Спасителен център „ Зелени Балкани” – Стара Загора:

„ Точно специално ловния сокол е по програма за размножаване при нас, тъй като са един от много рядко срещаните птици. За съжаление са изключително намалял, застрашен вид.

Радващо е ,че при прегледите ветеринарните лекари не са установили никакви здравословни проблеми при птиците в центъра.

 

#Natura2000NewHorizons

 

 
 
 
 
програма