предавания контакти
 
01:45
02:20
03:00
04:20
Бъдещето на гората
Сакрални аномалии
Пътят на меча

  Премиера – Зелени прожекции на открито в Стара Загора
Понеделник, 11 Ноември 2019 10:17
 

 


Да пазим богатството и красотата на българската природа е послание и призив на природозащитниците от „ Зелени Балкани” към старозагорци чрез „ Зелени прожекции”.

  • Поля Русева – „ Зелени Балкани” – Стара Загора:

„ Тази вечер правим премиера на „ Зелени прожекции” на открито, като това всъщност е част от пет годишния информационен проект „ Натура 2000 в България – Нови Хоризонти”. Той е финансиран от Европейска комисия – програма Лайф, и който цели да информира обществеността за това как трябва да опазваме българската природа, да се грижим за защитените територии, както и за защитените животни. Нашата идея е с тази премиера и монтиране на мултимедийния проектор -  да излъчва на открито научно – популярни филми и клипове създавани от нашите партньори по проекта – Хоби ТВ, Икономедия и Дарик радио. Не само наши клипове на „ Зелени Балкани”, но и на други природозащитни организации, така че те да достигнат до хората, да се запознаят с дейностите на „ Зелени Балкани” и дейностите на спасителния център. Също така ще излъчваме и клипове на Държавна опера Стара Загора, на прабългарска школа за оцеляване „ Багатур”, и сме отворени за други институции ако проявят интерес. Община Стара Загора има възможност да излъчва събития от културния календар на града. В Стара Загора всяка вечер от днес ще се прожектира от западната страна на опера Стара Загора.”

Райчо Гънчев, който е носител на наградата „ Будител на Стара Загора” за 2019г. откриваме сред гостите на събитието. Коя е пресечната точка между „ Багатур” и „ Зелени Балкани” ?

  • Райчо Гънчев – създател на прабългарска школа за оцеляване „ Багатур”:

„ Ние искаме да издирим какви са древните култове, обреди и обичаи. Древното отношение към животните и птиците. Да го съхраним и да го покажем. Това ние го правим чрез костюми и чрез спазване на празници. В българския празничен календар съществуват много празници посветени на дивите животни. Такива има на птиците, пеперудите, мечката и вълка, а от

„ Зелени Балкани” – тези съвременни наши колеги , които се занимават с тези въпроси – те пък в съвременния свят се стремят да убедят хората да имат положително отношение сегашните останки от тези диви популации на птици и животни. Така че пресечната точка ние успяваме да я намерим. Освен това сме приятели – те участват в наши мероприятия – ние в техни. Те дават шанс на децата от школата да научат за птиците и животните. Ето представете си един древен войн Багатур с ловна птица на ръка – сокол, орел или ястреб. Те трябва да ги познават. Ние ги викаме, носят такава птица техните клетки. Те ни ги показват, обясняват, разказват, ние пък разказваме за миналото – показваме го.”

Проектът е информационен и цели да запознае хората с Натура 200 в България чрез представянето на десет целеви редни и много  ценни вида, за чийто завръщане и опазване

„ Зелени Балкани” работят от години – подчерта при откриването Поля Русева. Ивайло Клисуров – управител на Спасителен център за диви животни Стара Загора изрази надежда, че зелените прожекции  ще допринесат повече хора да се запознаят с природозащитната дейност ,  с организациите, които я практикуват и не на последно място -  да я оценят, да я разберат, защото някои от мероприятията са странни, а целта им си остава неизменна – Опазване на българската природа. Реализацията на проекта е колективно дели – припомня Поля Русева.

  • Поля Русева – „ Зелени Балкани” – Стара Загора:

„ Екипът на „ Зелени Балкани” иска да изкаже своите благодарности лично на Антон Тенев и Калин Петков, както и на техните екипи, за това, че приеха идеята да реализират с малко средства този голям проект и си справиха отлично въпреки трудностите, които имаха. Благодаря от сърце на директора на Държавна опера Стара Загора – Г – н Огнян Драганов и неговия екип, които ни съдейства изцяло. Всеки един ден ни помагаха с каквото могат, съгласиха се да прожектират филмите върху стената на операта, за това сме им много благодарни. Също така благодарим на ръководителя на прабългарска школа за оцеляване

 „ Багатур” – Райчо Гънчев , които е създател и багатурците Явор и Горан Гънчеви за това, че застанаха зад идеята и ни помогнаха да се реализира. Благодарим разбира се и на Община Стара Загора, че се съгласи да монтира мултимедийния проектор  и да излъчва всяка вечер.”

Георги Митев  -директор маркетинг на Държавна опера Стара Загора споделя гордостта си от успешната реализация на проекта, които освен , че популяризираха дейсността на „ Зелени Балкани” ще даде и възможност на повече хора да гледат спектаклите на оперите, които ще излъчват на живо чрез мултимедията. Успях на проекта, чрез който най – важните моменти от работата ни ще бъдат достъпни за широката публика, а уникалните кадри ще внесат дивата природа в ежедневието на областния град – си пожелават инициаторите на проекта."

#Natura2000NewHorizons

 

 
 
 
 
програма