предавания контакти
 
01:10
01:45
02:20
03:00
Бъдещето на гората
Сакрални аномалии

  30 години Европейски зелен пояс: Опознавателна обиколка Лонгозни гори Инеада – ПП
Четвъртък, 10 Отомври 2019 09:16
 

 


През 2019 - та се навършват 30 години от основаването на „ Международна инициатива Европейски зелен пояс.” Екипът на „ Зелени Балкани”  отбеляза  годишнината по своеобразен начин, с приятели и съмишленици в лицето на турската организация  Асоциация младежки клуб „ Обратно към природата”, природен парк „Странджа “ и представители на български и турски медии. Природозащитниците  предприеха  двудневна обиколка  на  природни и културни забележителности в района на Странджа планина, от двете страни на границата ни с Турция. В Информационния център към Национален Парк – „Лонгозни гори Инеада” домакините от Асоциация младежки клуб „ Обратно към природата“ запознаха  своите български гости с особеностите, флората и фауната на Лонгозни гори Инеада, които имат уникален характер. Точно тях домакините от Турция са се заели да опазват:

  • Беркай Юстюн - Асоциация младежки клуб „ Обратно към природата”:

„ Здравейте! Моето име е Беркай! Работя в организацията „ Обратно към природата.”Ние сме  природозащитна организация. Работим по проекти за защита на природата и социални дейности. Те са активни в Къркларели - Лозенград, който е близо до границата с България. Сега сме в град Инеада - един малък туристически град, също близо до границата с България. Иниада е специфичен с това, че тук е Национален парк заливни гори Иниада. Тези гори са много редки в Европа. Има само няколко такива в Европа. Характерното за тези гори е,че в тях има 5 езера, това са важни места по пътя на миграция на птиците, които ги използват за почивка. Намираме се до на брега на езерото Мерт, което също е част от Националния парк. Територията е много интересна, защото в единия край на езерото е краят на Странджа планина , а в другия му край е брега на Черно море. Смесването на морето и планината създава богата и разнообразна среда, която благоприятства видовете птици и други в района. Сега тази територия е изправена пред голямо предизвикателство заради човешката дейност. През последното десетилетие в Турция стартира изграждане на много туристически места, по - скоро тук в Иниада, като целта е да се привлекат все повече и повече туристи. По закон тази територия е защитена като природен парк,национален в случая парк, но туризмът, който се опитват да развиват не е типичен природосъобразен туризъм. Заради голямата преса всяка година видовете птици  намаляват. В такъв тип територии е забранен както риболова, така и кануто.  Междувременно тук можем да видим канута и рибари в защитената територия. Ситуацията е такава, че тук всъщност законодателството не се прилага,  както и рестрикциите, които редно да се приложат .”

Идеята на организацията „ Обратно към природата” е да образоват  най-вече младите хора за богатствата и биоразнообразието, които има тук  и за опасностите, които ги грозят и всяка година печелят  все повече посветени на каузата членове. Околните лонгозни гори са обединени в национален парк от 2007 г. В соленото езеро  Мерт, най-известно от езерата  наоколо, по морето идват лебеди, както и диви патици. Интересна  е пещерата Дупница. Дупката в скалите е с дължина 2,5 км и се смята, че е поне на 4 милиона години. Тя е най-голямата пещера в Странджа . Скалната църква, в непосредствена близост до границата с България е Раннохристиянска. Въпреки, че е открита наскоро, вече е  достатъчно популярна сред българските туристи и прокарания  до нея  път е съвсем оправдан. И на българска земя  загадъчната Странджа  има интересни  обекти, които засега задават повече въпроси, отколкото да дават отговори. В Информационния посетителски център  на Природен парк Странджа – най - големият  в България, гостите научават  повече за историята и богатствата му. Българската защитена територия Странджа е с най - богата гръбначна фауна – 261 вида, а със своите 124 вида е сред най - важните защитени територии за птиците в България. Опознавателната обиколка продължава с древното  Тракийското светилище в местността Мишкова нива, в непосредствена близост до границата с Турция. Светилището в Мишкова нива е едно от най - старите древно - тракийски светилища в Странджа, а куполният храм, който е своеобразен негов център е уникален в архитектурно отношение. Живописният водопад Докузак щедро предлага на пътника прохладните си води, събирани от девет карстови извора. Едноименната местност е обявена  за защитена през 1991 и е популярна като единственото находище в България на застрашения от изчезване кримски чай. Освен да се насладят на прекрасното природно и културно разнообразие на Странджа,  част от Зеления пояс, участниците в събитието научиха  повече за инициативата и най - важното – основната й цел – да се запази богатото разнообразие на пограничните райони от „ Желязната завеса.”

#Natura2000NewHorizons


 

 


 

 

 

 
 
 
 
програма