предавания контакти
 
21:20
21:50
23:00
00:00
Традиции и обичаи: Празник на пестила в Етъра, 2 част
Хайдути - митове и предания: Индже войвода
Сянката на духа

  23-та Международна нощ на прилепите 2019
Петък, 27 Септември 2019 12:48
 

 


От 20 - ти  септември  до 18 - ти октомври тази година отбелязваме 23 - та Международна нощ на прилепите, благодарение на приноса и доброволния труд на всички партньори в кампанията. Мероприятието е в събитийния календар на „ Зелени Балкани”, както и на  различни  организации, институции и граждански групи. Целта е обществото да бъде информирано за уникалния начин на живот и голямата значимост на прилепите, едни от най -интересните животни на планетата.

  • Поля Русева - специалист комуникации „Зелени Балкани”:

„ Днес сме се събрали в Стара Загора да отбележим Международната нощ на прилепите, която се отбелязва вече за 23 –та година. В началото и през 90 –те години е започнала от секретариата на EUROBATS, като Европейска нощ на прилепите, но в последствие през годините се е разраснала на Международна, тъй като са се включили и САЩ, Аржентина и много други държави. По принцип нощта се отбелязва в последния уикенд на август месец, но в България сме преценили, че ще я отбележим в септември, за да могат децата да се върнат на училище. Така ще можем да разкажем на по –голяма аудитория от деца за прилепите, защо са полезни, защо трябва да ги опазваме, колко трябва да сме щастливи, че в България от общо 35 вида е Европа има 33. Днес сме се събрали именно заради това – да разкажем на децата малко повече за тях, да ги видят отблизо, да се запознаят с нашата изложба на различни видове прилепи. Предложили сме и любопитни факти, в които могат да прочетат за тях, както и различни кътове. Има кът, в който могат да се покатерят и да се запознаят с различните видове възли, могат да се научат как се правят, могат да рисуват на земята прилепи. Също така имаме различни арт ателиета, в които могат да си направят маски, да си оцветят балони, като прилепи или да изрежат магнити от полимерна глина,  които да им останат за спомен. А по – късно, когато се стъмни ще им прожектираме различни филмчета за прилепите, както забавни, така и научно – популярни. Също ще представим и презентация с малко факти и накрая за финал ще пуснем детектора за прилепи. Т. е ще се опитаме да подслушаме прилепите.”

За съжаление на места  суеверията все още свързват прилепите с лоши поличби и необясними, неприятни явления за хората. Затова всеки  би могъл да помогне с разпространяването на информация за важното значение на летящите бозайници и така да ги опазим за в бъдеще. В момента един от начините да опазваме и над 6 - хилядите пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 Неблагоустроени пещери. Загадъчни и непознати за нас хората,прилепите са интересна животинска група, притежаваща редица уникални особености - ехолокацията, кибернацията и спането с главата надолу са само част от техните таланти. Съвършената им ехолокация например, позволява на прилепите безпогрешно да определят както размера на плячката, така и разстоянието на което се намира. С огромния си апетит те са изключително важни за здравето на екосистемите, тъй като предотвратяват прекомерното размножаване на редица вредители. Затова те са важни животни както за околната среда, така и за човешкото благополучие. Въпреки това над една пета от видовете са застрашени. Числеността на повечето видове прилепи в България се е запазила висока, заради обширните стари гори и голям брой подземни местообитания - пещери, над 6 - хиляди у нас. Много видове прилепи обаче са се приспособили за живот сред хората. Те се чувстват добре, както във вече изоставени сгради и минни галерии, така и във фугите на панелни блокове или таваните на обитаеми къщи. Днес България е една от над 30 - те страни, в които Европейската нощ на прилепите се организира. И още...

  • Поля Русева - специалист комуникации „Зелени Балкани”:

„ Освен в Стара Загора, в още девет града ще се състоят такива нощи на прилепите през октомври месец – в Пловдив, Поморие, Плевен, Ловеч, Благоевград, Велико Търново, както и на други места съвместно с Общините и Регионалните музеи.”

В програмите за Нощта на прилепите в различните градове на страната са залегнали презентации, детски рисунки, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби,викторини, презентации и филми, които ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите. Освен това в Стара Загора Стоян Горанов, пещерняк и съмишленик на „ Зелени Балкани” запознава децата  с екипировката и техниката на проникване в пещерите. В Благоевград най - атрактивната част от програмата ще бъде ателие - рисуване със светлина. В Пловдив, Бургас и Русе  ще има приключения с  демонстрации с ултразвуков детектор и " следене на прилепи" вечерта.

#Natura2000NewHorizons

 
 
 
 
програма