предавания контакти
 
19:10
19:45
20:50
21:20
Проект екологично развитие
Традиции и обичаи: Празник на пестила в Етъра, 2 част

  Фолклорен събор „По стъпките на Света Богородица”
Петък, 20 Септември 2019 11:52
 

 


В димитровградското село Добрич се състоя 8 – то издание на националния фолклорен събор „По стъпките на Света Богородица”, което за поредна година доказа, че интереса към мероприятието се увеличава. Самодейци от цялата страна се включиха в събитието. Според регламента в националния тракийски събор можеха да вземат участие групи за автентичен фолклор, танцови състави и анасамбли, индивидуални изпълнители, както и групи за народни традиции и обичаи. Съборът бе с конкурсен характер, а професионално жури в сферата на народното творчество следеше за автентичността на изпълненията.

Митко Бонев – жури:

„Вече няколко години журирам на фолклорни фестивали, тук в родния край. Тъй като аз съм роден наблизо и бивам поканен често, като член или председател на журито. Разбира се, това ме радва, тъй като малко или много съм свързан с българския фолклор независимо, че в момента се занимавам с класическа музика. Радвам се, че съществуват… или се възродиха наново тези фолклорни събори и фестивали, защото всички знаем и говорим непрекъснато, че народната музика, народното песенно творчество трябва да се предава на следващото поколение и че това е нашият роден корен, който трябва да пазим."

- Има ли някое изпълнение, което да Ви направи особено впечатление?

„Винаги в един фестивал или в такова надпяване най – добрите групи винаги се отличават. Много ни е трудно с награждаването, тъй като не винаги имаме достатъчно награди, но се стараем да наградим най – добрите. Има много силни певчески групи, имам предвид женски фолклорни групи, които се отличават със своята звънливост и прекрасни гласове. И най – вече са ценни групите, които изпълняват автентични народни песни и винаги им давам съвет, че трябва да търсят такива песенни. Има такива песни, просто трябва да ги потърсим и да намерим жени, който помнят все още такива песни. Винаги впечатляват!"

Повече за идеята и провеждането на събора, споделят организаторите...

Дияна Петева – секретар на НЧ „Пробуда” 1926 с. Добрич:

„Организираме го вече осма година с което можем да се гордеем, като голям национален фестивал. Тази година е осмото издание на самия фестивал. В него участие са взели над 100 групи с индивидуални, танцови изпълнения, обичаи. Друго, което може да се каже, че с годините се разраства и има повече интерес от самите участници."

- Как дойде идеята зa провеждане на мероприятието?

„Идеята ни се зароди на 14 – 15 по случай традиционния събор на селото „Успение Богородично”. Той е на 15 август и от там се захванахме за Богородица.”

- Спомняте ли си първото издание?

„Да! Интересът не бе толкова голям, сравнение с тази година, но като за първа година беше добре. Имаше достатъчно участници. Първият ден беше до по – късно, вторият ден някъде до обяд. Пак може да се каже, че е било добро.”

- Как решихме събитието да е с конкурсен характер?

„Като видяхме какъв интерес има и си поставихме за цел, че може да стане нещо по – добро. Една традиция да се поддържа при по – младото поколение, които не знаят и с всяка изминала година стихнахме до това ниво.” - Каква е целта? „Целта е да се разрасне по – голям. След 2 години ще е юбилейното издание и се надяваме да започнем от петък. С всяка изминала година да се случва по нещо ново на самия фестивал.”

 
 
 
 
програма