предавания контакти
 
18:35
19:10
19:45
20:50
Проект екологично развитие

  Празник на тракийската баница в гр. Елхово
Сряда, 18 Септември 2019 13:14
 

 


Празникът на традиционната тракийска баница под наслов " Баница вита - два пъти превита" в град Елхово, е организиран от общината и Читалище " Развитие” - 1893" . Кулинарното събитие се организира от 2010 - та година и има за цел популяризиране и съхраняване на българските традиции. Бяха представени повече от 40 баници, приготвени от кулинарни групи от 11 читалища в Общината. Майсторките на баници  участваха с  различни по вид и вкус домашни изделия - сладки или солени, с готови или с точени кори, а също и с различен пълнеж - месо, млечни продукти, зеленчуци и плодове. Голям интерес предизвика разиграната сцена от млади участнички-моми- как се е приготвял хлябът и баницата в миналото. На поканата на организаторите към всички майстори на тестеното изделие, се включиха 2 жени, които демонстрираха  автентичното месене и точене на кори и приготвянето на баница в ретро стил.

  • Вие днес участвахте, видяхме Ви на сцената, разточвахте кори. Кажете ни от колко време се занимавате с точене и правене на баница.
  • Милена Колева – участник от село Раздел:

„ От малка, от моята баба съм се научила да точа. От нея съм научила всичко за замесването, точенето и печенето на баница. Ще издам една тънкост – за да бъде по –еластично тестото се слагат една – две лъжици олио при замесването. Днес от моето тесто излязоха четири кори, на всяка сложих сирене, олио и яйца. След това навивам на руло корите и се пече.”

 Под една от изградените от организаторите шатри за участници, Етнографско-археологически музей – Елхово  представи начините и методите за приготвяне на вкусните тестени изделия от близкото и далечно минало на тракийския край. Там имаше много желаещи да изпробват своите умения в разточване на кори за баница.

  • Вие сте съорганизатор на днешния празник. Кажете ни с какво участвахте днес.
  • Добринка Костова – гл. уредник ЕАМ – гр. Елхово и съорганизатор:

Всяка година се стремим нашето участие да бъде различно. Тази година направихме един етнографски кът, който сме нарекли „ Няма никои по –голям от хляба”. Там сме показали всички ония пособия и предмети, които участват е замесването на тестото, след това в разточването на тънки фини и печенето на баницата. Всъщност в нашия етхографски кът не просто хората могат да разгледат какво представлява един житен клас и смляно брашно – могат да се включат в пресяването му, да коленичат, защото никой не е по – голям от хляба, и всеки трябва с благоговение да замесват тесто за хляб, защото хляба е живот, символ на берекет и плодородие. Винаги, когато се влиза в нова къща се нарича „ Без хляб и здраве да не оставате е този дом”. Баницата пък е символ на празничност и на изобилие. Освен Нашата презентация и демонстрация, която направихме на живо, искахме да покажем на младите девойки и моми как да се научат да месят обредно тесто от първото брашно от новата реколта. След това как да се научат да точат тънки кори, защото ако една мома не може да меси и точи в миналото не е можела да се омъжи. Ние показваме как една традиция оцелява във времето, защото се предава от баба на внучка, от майка на дъщеря, така във всеки дом ще има прясно замесен домашен хляб и вкусна баница.”

Празникът бе съпътстван от българска народна музика с участието на Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“.

 

 

 

 

 
 
 
 
програма