предавания контакти
 
17:00
18:00
18:35
19:10
Непознатото лице

  Фолклорен Фестивал „ Дар от природата” Говедарци
Петък, 13 Септември 2019 13:59
 

 


На 24 и 25 август в самоковското село Говедарци се проведе 7 – мия Фолклорен фестивал „ Дар от природата”. Мероприятието можеха да участват певчески и танцови състави, индивидуални изпълнители и разказвачи, както и групи за народни обичаи. Една от водещите цели на организаторите е да се полуляризира самоковския край, като място с богати културни традиции и да се съхрани вълшебството на нашия фолклор.

  • Мария Ранделова – организатор:

„ Този фестивал за първа година се проведе през 2013 г., като идеята за него дойде от секретарката на Народно читалище „ Христо Ботев”. – Спаска Костова, която е дългогодишен служител в читалището и човек с много опит. Тя даде това предложение и ние, като дейци я подкрепихме, получихме подкрепата и на Община Самоков, които ни подадоха ръка, и така стана факт този фестивал. Тогава взеха участие само групи от Общината. След това, при първия успех на този фестивал го направихме Национален фестивал. Тази година за първи път има етнографска сбирка разположена тук за всички посетители на селото.”

Фолклорният фестивал „ Дар от природата” е с конкурсен характер и може би точно заради това интереса към него бе наистина силен. Част от журиращия екип бе Г – н Вели Чаушев, които сподели впечатленията си от изминалия ден.

  • Вели Чаушев – жури:

„ Приятно ми е, че съм в село Говедарци на този фестивал, които е в едно прекрасно кътче на Рила и смятам, че тук ще се съберат едни от най – добрите изпълнители в страната. Ще се радвам да има наистина качествени изпълнители на български народни танци. Както виждам заряда е истински, има настроение и желание за представяне пред публиката. Тези, които гледахме до сега – изпълнители на народни песни, фолклор и обичаи бяха много затрогващи. Аз смятам, че ще има още по – добри изпълнители.”

  • Виждам, че доста млади хора се ориентират към танцовото изкуство на България…”

„ Сега ще издам една тайна. Аз имам впечатление от песенното изкуство, защото от както се помня се занимавам с фолклор, организатор съм на най – известния български вокален квартет „ Славей ” . Младите хора наистина трябва да се занимават с пеене.” - споделя Вели Чаушев

 
 
 
 
програма