предавания контакти
 
15:50
17:00
18:00
18:35
Хайдути - митове и предания: Индже войвода
Непознатото лице

  Фестивал на народното творчество „Ехо в родния край – Георги Горелски”
Петък, 13 Септември 2019 11:46
 

 


В най – слънчевия месец от година – август фолклорните фестивали в България стават, все повече и повече. По това време в село Търнава, община Бяла Слатина се случва нещо наистина специално, а именно провеждането на фестивала на народното творчество „Ехо в родния край – Георги Горелски”. Тази година събитието за първи път носи и национален характер. На сцената пред НЧ „Напредък” 1898 година се изявиха над 500 певчески и танцови групи, както и индивидуални изпълнители от близо 40 населени места, сред които Перник, Плевен, Генерал Тошево, Монтана, Враца. Името на фолклорния фестивал „Ехо в родния край – Георги Горелски” носи особена важност за всички жители на село Търнава. За него и историята на мероприятието говори Татяна Мариновска:

„Фестивалът го провеждаме от 2013. И поводът за неговото организиране за пръв път беше едно наше пътуване до Димитровград. Георги Горелски е народен певец и е роден в село Търнава, но през целия си съзнателен живот е живял в Димитровград.Там е бил учител, там е бил ръководител на певчески групи, на хорове. Има много записани песни и в радио, и телевизия. И през 2013 година ни поканиха в Димитровград, защото един негов приятел беше написал книга за Георги Горелски и трябваше да идем от Търнава за представянето на книгата. Самото посрещане на хора от Търнава, отношението на неговите колеги ни провокира да организираме това нещо тук. За да запомни Търнава, че има човек с който може да се гордее. И така 2013 беше годината в която започнахме нашия фестивал. Отначало малко притеснени, несигурни. Не знаехме какво ще стане, с по – малко хора бяхме и сега всяка година се разраства все повече. Тази година става национален фестивал. Надяваме се и от догодина да имаме и конкурсен характер”

- Какви бяха очакванията Ви за таз годишното издание на фестивала и оправдаха ли се те?

„Очакванията ни винаги са малко повече, но това което виждаме сега е в рамките на нормалното. Пак ще свършим към 18 – 19 часа, както сме запланували. Не бяхме предвиди това, че някои от участниците няма могат да дойдат. Имаше 2 или 3 населени места, които се обадиха в последния момент, че не могат да дойдат и това нещо направи дупки, които трябваше да ги запълваме. Искам да пожелая на тези които не се интересуват от българското да се обърнат малко назад към корените. Има какво да с види във всяка една история на населено място. Във всичко можем да открием парченце, нещо хубаво, което да ни остане и да се чувстваме удовлетворени.”

 
 
 
 
програма