предавания контакти
 
15:20
15:50
17:00
18:00
Традиции и обичаи: Празник на пестила в Етъра, 2 част
Хайдути - митове и предания: Индже войвода
Непознатото лице

  III – то издание на фолклорния фестивал „ На Хармана” - Харманли
Четвъртък, 12 Септември 2019 10:58
 

 


Третото издание на Фолклорния фестивал „ На хармана“ в Харманли се проведе в парк Димана Данева , до емблематичния за града Гърбав мост. Целите на организаторите включват съхранение и популяризиране на местните обичаи, традиции, кулинарни рецепти и вина .

  • Бихте ли ни казали, кои са организаторите на днешното събитие?
  • Милко Милков - председател на Сдружение - " Бизнесът за Харманли" :

„ Организатори на днешното събитие са сдружение „ Бизнесът за Харманли, сдружение „ Юнити”, Община Харманли и платформа „ Агора”.

  • Как избрахте заглавието?

„ Заглавието беше много широка дискусия, за която всеки даваше някакви предложения, обаче момиче от сдружение „ Юнити” предложи това заглавие, и всички единодушно усетихме, че „ На Хармана” е нашето заглавие – благодаря на Христина Борисова…- разказа Милко Милков.

„Харман“– равно място, където се е вършеело житото,а хората, работещи на хармана, са се наричали „харманлии“, откъдето произлиза името на града-Харманли.

  • Какво се случва на хармана? Колко са участниците днес?

„ Към днешна дата „ На Хармана” се случва едно уникално събитие, където имаме 65 шатри, които представят своите традиции, бит, култура и обичаи. Отделно имаме и около 200 участници на сцена, които изпълняват песни и танци. Днешният ден предлага едно уникално забавление за всички участници, и всички гости ‘ На Хармана” – споделя Милко Милков.

  • Емилия Лисичкова - предс. на УС на Сдружение Платформа „ Агора” :

„  Платформа „ Агора” е организация, която практически е базирана в София, но ние работим в цялата страна и целта на нашето сдружение е активната общност. Общността, която иска да променя средата, общността, която заедно изработва собствената си визия за  промяна, участва в промяната и гледа споделено е бъдещето. Изключително съм благодарна на шанса , че ни доведе в Харманли. Хората, бизнеса и обикновените граждани искаха да работят за положителния публичен образ на този изключителен град. На неговите хора, на неговите ресурси, на неговите възможности. Отговорът беше да направим нещо, което цяла България да разбере, колко прекрасно място е за живее на този град, за правене на бизнес, какви прекрасни хора с какви прекрасни традиции живеят. Третото издание  е толкова мащабно,мисли, че малко местни и областни фестивали могат да конкурират, това което се случва тук.”

В конкурса за носии бяха представени автентични облекла,характерни само за харманлийския край.Хора от региона, на различни възрасти с гордост и вълнение разказваха за скъпите реликви, наследени и запазени с много любов. Георги Куртев от с. Доситеево на 77 години демонстрира мъжки костюм от  1898г. През целия ден на сцената се изявяваха изпълнители в широк възрастов диапазон. Представени бяха и различни обичаи - танцов състав от с. Иваново изигра  Ивановска сватба и възстановка на обичая  попрелки - седянка. Видяхме и  възстановка на единствения по рода си ритуал - по мачкане на гроздето от млади момичета, с който се открива  гроздобера в Южен Сакар. Той бе пресъздаден  от ТС Сакарци - при НЧ “ Братолюбие – 1870 “ г. Обичаите ни върнаха назад във времето, но още по - назад в историята ни запратиха момчетата и момичетата от прабългарска школа „ БагаТур” със своите майсторски изпълнения, припомнящи зората на българското държава. После сцената превзеха различни танцови състави, които така подгряха публиката, че скоро всички заиграха заедно. С нетърпение се очакваше изпълнението на дервишите - гости от Турция. Те представиха ритуала "Сема", който по своето значение означава " небе". Той   бе своеобразен поздрав към всички посетители на фестивала и призив за любов, свобода и упование. Това и още други интересни неща се случиха „ На Хармана” в Харманли .

 
 
 
 
програма