предавания контакти
 
14:50
15:20
15:50
17:00
Традиции и обичаи: Празник на пестила в Етъра, 2 част
Хайдути - митове и предания: Индже войвода

  Събор „Люлин планина”
Четвъртък, 12 Септември 2019 09:47
 

 


През далечната 1964 година се поставя началото на традиционния събор „Люлин планина”, който и до днес се провежда в софийския квартал Горна баня. През първата неделя на месец август в близост до люлинския манастир „Св.св. Кирил и Методий” основан през VIII век самодейци обичащи родното творчество си дават среща на поляните, където всяка година има многобройна публика очакваща ги с нетърпение. Основна роля във фолклорната програма заеха ансамбли от читалище „Пробуда” 1929 година, както деца и младежи от школите по изкуствата.

Лилия Лукач – организатор:

„Мероприятието се провежда от 55 години, като това е 55 издание - традиционно е. Традицията тук е основа да бъде на тези широки поляни, за да може всички родове, които са в Горна баня да се събират и да споделят едно общо пространство. Събитието е предвидено да се провежда първата неделя на месец август, защото тогава е бил периодът през, който е приключвала жътвата и са имали по – свободно време, за да се видят, да поиграят, да споделят… А тук има и прекрасна гора, която е имало и преди. Подходящо е и със сянката си, и със слънцето си. В годините сме имали много външно участие, от чужбина. Изпълнители, освен тези, които са тази година, ансамблите, музикалните школи.”

- Разкажете ни повече за идеята на мероприятието?

„Всичко е било, за да се видят хората. В отрудения си ден, да се съберат в едно пространство, да споделят и да разнообразят ежедневието си. Да потанцуват, да попеят, да седнат на една голяма обща трапеза. Винаги е било много голямо събитие на което са се събирали много хора и ние се стараем да го запазим и възродим. Единственото, което може да ни попречи да сме на сцената е лошото време, което ни кара да бъдем на пътя - не приятно за никого, но и това се случва… Дори е имало случаи във времето, когато съборът се е пренасял, макар и в по – ограничено пространство, в салона на читалището.”

- Как жителите на Горна баня приемат традиционния събор?

„Тъй като Горна баня се разрасна доста като квартал новодошлите се привличат от тези, които традиционно си живеят тук. Разказваме им за традицията. Единственото неудобство е времето в когато се провежда тъй като много от хората са на почивка. Но въпреки това ние сме на разположение, с удоволствие правим програмата и надявам се все повече хора да ни гледат.”

- Какво е различното тази година?

„Различното тази година е , че има още повече танцьори, има и различни гости всяка година”

- Смятате ли, че това 55 издание е успешно?

„Хората се радват, ръкопляскат. Танцьорите са дошли – танцуват, певците – пеят , музиката – свири и аз не виждам причина да не е успешно.”

- Защо решихте съборът да няма конкурсен характер?

„Засега той не е фестивал, той е събор. Тук хората просто дават от себе си всичко. Ние каквото можем им осигуряваме, като озвучаване… Но според мен, когато има конкурсен характер има някак си една преграда, някакво ограничение. За това идеята е думата събор, където хората са отворени, където се чувстват по – свободни. Фестивалът малко притеснява, като дума, поне според мен. Някак си се стяга човек.”

 
 
 
 
програма