предавания контакти
 
13:45
14:50
15:20
15:50
Проект екологично развитие
Традиции и обичаи: Празник на пестила в Етъра, 2 част
Хайдути - митове и предания: Индже войвода

  Фолклорен фестивал "От Дунав до Балкана"
Сряда, 11 Септември 2019 15:09
 

 


От 6  до 8  септември се проведе фолклорният фестивал "От Дунав до Балкана" в Борово, който чества 35 години от обявяването си като град. Инструменталисти, танцови и певчески състави от цялата страна се събраха именно тук, за да се включат в мероприятието, което е дългоочаквано от всички. Гостите на 12 - ят по ред фестивал, успяха да видят и групи за обреди, които показаха как е изглеждал денят на нашите предци в миналото. Фолклорен фестивал "От Дунав до Балкана" се организира от НЧ “Искра 1898“ година и е под патронажа на кмета на Община Борово. Фолклорното събитие има няколко основни цели. Едни от които са да се издирят неизвестни песни, танци, обичаи и инструментални мелодии, за да се съхранят, както и да се даде възможност за изява не само на по - големите изпълнители, но и на по - младите, в които е бъдещото ни.

Мариана Минева – организатор:

„През 2008 година се проведе първото издание на фестивала. То започна по един проект към Министерството на културата, отпусната ни бе минимална сума с която ние успяхме да се справим с помощта на Общината. Идеята дойде от гражданите на Борово и така… той бавно, бавно се разрасна и сега е един от големите фестивали в Северна България. Най – далечния състав е от Бургас и от Хасково. "

– Разкажете малко повече за регламента на фолклорния фестивал ,"От Дунав до Балкана"?

„В първото десетилетие на фестивала имахме един много разширен регламент от 17 категории. Първите три категории бяха танцовите състави, танцови клубове разделени на възрастови групи – деца, младежи и възрастни. След това започват певческите групи за автентичен фолклор , за обработен фолклор и т.н… обикновено в тази категория се явяват най – много хора. Понякога съставите надхвърлят 40 в тази категория, много е трудно да отделиш най – качествените, дори понякога в споровете се ражда идеята да дадем по два комплекта медали. След това са разказвачи, обичаи, обреди и специални награди – едната се дава от предаването „ Фолклорът” по Дестинация БГ и обикновено тези хора, които са спечелили наградата на това предаване след това участват в събитията, които заснема авторът на предаването.”

Право на участие имаха само участници, които не са професионалисти в областта на фолклорното изкуство. Тяхното представяне беше стриктно наблюдавано и оценявано от петчленно жури с председател Илияна Найденова.

Илияна Найденова – председател на журито:

„Определено бих казала, че тази година във всяка една категория се съревновават много подготвени участници. Бих казала, че тази година има голям превес на детски колективи и трябва да отбележим, че всички искаме децата да се занимават с фолклор. В предходните години имаше изключително много групи за автентичен фолклор, докато тази година виждаме много вокални и танцови детски колективи. Изворните образци са най ценни за мен. Тази година категорията с обреди се свежда до около 10 обичая и може би това е нещото, което най – много ни липсва. Пожелавам на всички успех, да усещат със сърцето си, с душата си ритъма на българския фолклор и това да им носи наслада. Да търсят, да искат и да научават все повече за корените си, защото ако знаят корените си това означава, че ще имат възможността да полетят. Както казват, за да имат децата ни криле те трябва да имат, да знаят своите корени.”

 
 
 
 
програма