предавания контакти
 
18:00
18:35
19:10
19:45
Непознатото лице
На карнавал в Габрово

  Фестивал „ Пъстра трапеза” в Джулюница
Вторник, 10 Септември 2019 08:44
 

 


В утрото на последния ден от месец август много чевръсти домакини вече бяха готови с подреждането на красиви и богато отрупани щандове за кулинарния фестивал в Джулюница.

  • Мария Цонева – НЧ “ Пробуждане – 1986 “ - с. Джулюница – общ. Лясковец:

 „ За 11 път се провежда Националния кулинарен фестивал, на който се събират всички желаещи от областта, както и гости от други места. Участниците представят кулинарни произведения със стари рецепти, които трябва да пазим за поколенията."

  • Кой е организатор?                     

„ Организатор е НЧ “ Пробуждане – 1986 “ - с. Джулюница с председател Екатерина Москова” – пояснява Мария Цонева."

Домакините с гордост представят богатството на своите градини и особено популярната  джулюнска  люта шипка, изключително люта чушка, която се отглежда тук, популярна в България и зад граница. Не случайно едно от състезанията беше именно по надяждане с люта шипка.

Инж. Елена Колева представи кулинарното разнообразие,  което показват жените от Джулюница. Всяка сама е решила какво да приготви, на принципа - стари рецепти със съвременни продукти. Така домакините се включиха в кулинарното състезание заедно с гостите от околните селища  за най -вкусните,  стари, местни ястия, за оригинална рецепта, за автентична рецепта,  за най-добър десерт по стара рецепта,  за Етновизия на щанд. Паралелно с 11 - то издание на Националния кулинарен фестивал „ Пъстра трапеза“ вървеше и 8 - то издание на  Общинския празник на лютеницата.

  • Йорданка Балашева - предс.на пенсионерски клуб „ Вяра“ - с. Драгижево:

„ По традиция на Общината, всяка година на място се вари лютеница от участник, който предходната година е спечелил първо място. Общината доставя необходимите продукти, но има малка тайна при самото приготвяне на лютеницата – любовта към ястието”…..

И докато Йорданка Балашева ни разкриваше различни тънкости при правенето на най - добрата лютеница, до нас неуморно работеше жури по оценяване на лютеницата, за да излъчи тазгодишния победител. А готовата вече лютеница се превърна в повече от 550 вкусни филии, които гостите на фестивала опитаха. После следвайки аромата, се озовахме пред казана, където за гостите се приготвяше пък вкусна бобена чорба, подправена с джулюнска сушена шипка  и ароматни зелени подправки. През това време не спираше да работи и голямото кулинарно жури.

  • Шеф Божидар Димитров:

„ Във фестивала „ Пъстра трапеза” участвам за втора година. Първата година беше добре, но тази година е още по – добре. След  като имаше оценка от квалифицирано жури, и след направените забележки спрямо техники, смесване на вкусове, тази година участниците са се справила много по – добре. Забелязваме тенденции, че участниците наблягат на автентичните рецепти. Набляга се на вегетарианската кухня, на сладки и тестени изделия, печени, варени и летни ястия, като таратов с вода, краставица, чесън и копър. Изобщо изложбата беше много богата”.

Домакините представиха и вегански щанд, който впечатли с изобилието на видовете ястия приготвени от  семена, зърна, плодове и зеленчуци. Една от атракциите беше и щандът, където майстори на карвинга демонстрираха своите умения в различни тематики. Пъстро, вкусно, ароматно, весело, забавно и интересно беше на кулинарния празник в Джулюница.

 
 
 
 
програма