предавания контакти
 
18:00
18:35
19:10
19:45
Непознатото лице
На карнавал в Габрово

  Кулинарен фестивал „Забравени традиции – обредни трапези”
Петък, 06 Септември 2019 12:24
 

 


На 1 - ви септември в китното шуменско село Васил Друмев се преведе 3 - тото издание на кулинарния фестивал “Забравени традиции – обредни трапези”. Мирис на пушек и стари традиционни ястия, приготвени на жар се носеха сред ливадите пред НЧ “Добри Люцканов - 1912” с. Васил Друмев. Участие в мероприятието заявиха колективи от региона на град Шумен, но и не само. Голяма атракция бяха групите от Исперих и старозагорското село Змеево, които показаха не само как изглеждат традиционните им ястия, но и техния начин на приготвяне. Мероприятието бе с конкурсен характер, а професионално жури в сферата на кулинарното изкуство следеше стриктно за автентичността на гозбите.

Петър Бъчваров – председател на журито:

„Аз съм от едните искрени и всеотдайни фенове на този празник, защото без никаква доза куртоазия мога да кажа, че той е изключително автентичен в това море от празници в България, защото празнуват много градове и места…Автентичността е разпознаваема и този празник е автентичен. Първо, защото не е грандомански, няма опънати безкрайни площади и т.н, и т.н. Много е уютен, а когато става дума за истинския уют огънят е нещо, което липсва много на съвременния човек. Всеки един от щандовете по един или друг начин е различен. Някои са наблегнали на изключително красивото поднасяне, представяне на храните. Други пък са наблегнали на автентичното приготвяне на жар. И За да бъда толерантен към всички се опитах да открия във всеки от представените щандове и готвенето на жар автентичността, оригиналността. Много готини бяха дечицата, които бяха приготвили интересни неща, разбира се с помощта на своите баби. В крайна сметка това е традицията, рецептите трябва да се предават. Даже не по населени места, а вътре във фамилията. Това е най – важното нещо. Много атрактивни участници имаше тази година от Змейово, това е едно село до Стара Загора, което познавам. Много вкусни ястия имаше на всеки щанд, много трудно беше да ги извадим едно от друго. Мога да кажа, че тук местното читалище се справи великолепно, защото направи едно автентично агнешко с булгур – феноменално. Това е една стара автентична рецепта…”

Освен прекрасните и стари ястия в кулинарната изложба “Забравени традиции – обредни трапези” , тук в село Васил Друмев, гостите на мероприятието можеха да се насладят и включат в чудесната фолклорна програма, подготвена от организаторите.

Мария Великова – организатор:

„Кулинарният фестивал „Забравени традиции – обредни трапези” се провежда за трети път. Той започна през 2015 година, отначало беше регионална кулинарна надпревара, но впоследствие като видяхме, че има доста голям интерес към това издание, решихме да го преименуваме на кулинарен фестивал и да го разширим малко – отначало в регионален мащаб, после на областно ниво.Получихме голям интерес, звъняха ни от много места и посещаемостта, участието ни кара да влагаме повече труд и да работим повече върху неговото реализиране.”

 
 
 
 
програма