предавания контакти
 
16:50
18:00
18:35
19:10
Български събор "Хайдут Генчо"
Непознатото лице

  Международен фестивал за автентичен фолклор Дорково 2019
Петък, 02 Август 2019 14:59
 

 


Международен фестивал за автентичен фолклор Дорково не е с конкурсен характер, но въпреки това на него имаше професионално тричленно жури, което следеше за автентичността на изпълненията. Над 2000 самодейци от цяла страна се включиха във фестивалната програма. Първото издание на международния фестивал е поставено през далечната 1994 година, като през 1996 г. от регионален става с международен характер. Тази година гостуващи участници бяха групи от шест страни сред които Румъния, Словакия и Молдова. Събитието се организира с помощта на Община Ракитово, читалище „Св. Св. Кирил и Методий”, ансамбъл „Овчарска песен” с. Дорково и Министерството на културата.

Николай Ковачев – кмет на с. Дорково

„През годините фестивалът се разви и всяка година е по – хубав, и по – хубав поне в нашите очи, надявам се в очите - и на гости, и участници. Като дни и провеждане няма голяма разлика, като организация преди фестивала е по – голямата тежест, докато по време на фестивалните дни, като е подреден организационно протича добре. Тези, които са вземали участие на нашия фестивал остават с добри чувства, харесва им. Мястото на сцената е много добро и дори в големите жеги тук е прохладно. Също и ансамблите, които вземат участие на нашия фестивал са много добри, като песен, танц, музика. Има от различните краища на България. По време на нашия фестивал от 1200 до 1500 български участници запълват почти всичките хотели и остават за двата дни. При което ние виждаме трудност с настаняването на международните групи и от там разбираме, че фестивалът набира скорост и фестивалният туризъм се засилва в района."

- Успяхте ли гледате някои от изпълненията представени на сцената днес?

- "Да! Не мога да гледам всичките, за съжаление, но след това има телевизии, които ги заснемат и многократно ги излъчват и ще се насладим на тези които сме пропуснали. От международните ансамбли, които вземат участие всички са добри и се представят много добре, лично на мен най – много ми допада ансамбълът от Молдова. Това е моето лично мнение, не като председател, а като един обикновен човек.”

- Доста бързи ритми, доста бързи движения …

- "Много бързи, много бързи… много подготвен ансамбъл и всеки човек харесва различни ансамбли, но и другите са много добри. За любителите на фолклора искам да ги поканя да видят и нашия фестивал. Да гледат и други фестивали, ако имат възможност. Да дойдат да видят и нашия фестивал… да участват, като зрители, като участници. Да почувстват тази атмосфера, която се получава по време на фестивала в Дорково."

 
 
 
 
програма