предавания контакти
 
16:50
18:00
18:35
19:10
Български събор "Хайдут Генчо"
Непознатото лице

  Празникът „Златна праскова” в село Гавраилово
Сряда, 31 Юли 2019 09:20
 

 


Празникът “ Златна праскова” се провежда ежегодно, всеки последен четвъртък на месец юли в село Гавраилово - центърът  на Долината на прасковите. В землището на селото прасковените градини заемат 1000дка, а в сливенски регион те са около 23 хиляди. Повече за проявата с 18-годишна давност разказва кметът на селото Димитър Андреев:

 Празникът е уникален по своя смисъл и по идеите, които са се поставили в неговото започване. Празникът се състои от две части. В едната част съпътства семинара на производителите и богата фолклорна програма за детско музикално, певческо и танцово изкуство. Смятам, че това е една от кулминациите на веселието. Опитваме се да съхраним българския фолклор. На това място събираме производители, преработватели и потребители, което за тези трудни икономически години е много важно.”

Що се отнася до дечицата, за тях организаторите наистина бяха се постарали много - имаше различни конкурси, чиято основна тематика беше прасковата - за рисунка на асфалта, мини мис и мини мистър Прасковки, както и мис Праскова-девойки, състезание за най-бързо ядене на праскови и правене на заготовка на праскови, конкурси за детско музикално, танцово и певческо творчество, както и надиграване...Изложбата от детски рисунки също беше подчинена на темата за прасковата. А ето я и голямата награда - за първо място - златната праскова, дело на ръцете на Христо Василев, който повече от 30 години се занимава всеотдайно с дървопластика.

  • Христо Василев-Сливен – дързорезбар:

„ Това, което работя ми доставя удоволствие и удовлетворение. От окло десет години насам участвам във фестивала е една мини изложба. За мен е предизвикателство и радост да изработвам модела на наградите за участващите деца. “

Изложба от различни сортове праскови представяше разнообразни варианти  на този вкусен плод. И още...

  • Димитър Андреев – кмет на село Гавраилово:

„ Като атракция за гости за гостите на празника приготвяме всяка година няколко вида сладко от праскови,както и дегустацията му. Предлагаме и ракия от прасково……”

Дано още дълги години празникът на „Златната праскова” радва млади и стари от региона, че и гостите от страната. А на производителите на праскови - силна година и успешни пазари.

 

 
 
 
 
програма