предавания контакти
 
18:35
19:10
20:20
20:55
Пътят на меча
Зимният сън на танцьорките
Истории от музея: Със сабя френгия и пушка - бойлия РИМ Пловдив
В кухнята на баба

  Национален събор Рожен 2019
Четвъртък, 25 Юли 2019 09:12
 

 


На четирите сцени, подготвени от организаторите, можехме да видим колорита на всички фолклорни области на България. Участниците в мероприятието наброяваха над  3500, като някои от тях бяха от чужбина. Гостите на Роженският събор можеха да се насладят на разнообразна и богата фолклорна програма. Освен това, те имаха възможността да разгледат и съпътстващите събития на събора, част от които бяха : Музейни, етнографски и занаятчийски изложения, местни кулинарни произведения, базари на био продукти, специално изградено етно селище, което за първи път бе част от мероприятията и представяше възстановки на къщи от различни етнографски области на страната. Разбира се няма как да пропуснем и внушителните размери на българското знаме, което по традиция се разпъва на Роженските поляни. Общата площ на трибагреника бе 6720 кв. метра, с рекордните 320 метра дължина и 21 метра ширина. Екипът на предаването „ Фолклорни пътешествия” успя да открадне няколко минути от ценно време на организаторите, които ще ни споделят за  впечатленията си от тазгодишното издание на  Националния събор  на народното творчество и животновъдство „ Рожен” 2019 година:

 • Симеон Караколев – организатор:

„  Аз мисля, че тази година хората бяха изключително доволни, имайки в предвид еуфорията, която се създаде и приповдигна настроението на всички гости, Така че за мен събора е успешен тази година”

 • Прави ми впечатление, че поляните са чисти, сигурно това е доста работа?

„ Организацията е значително подобрена спрямо предходни години. Благодарение на добрата ни колаборация с Община Смолян всичко това е факт.”

 • Успяхте ли да се насладите на част от изпълненията, които вървяха паралелно на четирите сцени?

„ На някои от тях, да. За мен е важно хората да успеят да усетят духа на събитието. А аз мисля, че те неминуемо са го усетили,  и са си тръгнали с частица от Рожен.”

 • Какво е за Вас Роженският събор?

„ Мечта……. Осъществена мечта…..”

 • Какво е чувството да организирате подобно мащабно мероприятие?

„ Трудно може да се опише това нещо. Пак Ви казвам, това е една енергия, която не всеки усеща по такъв начин. Мечтата няма цена..”

 • Оправдаха ли се очакванията за посетители?

„ Да, определено се оправдаха. В съботния ден колите спираха чак до сцените. Всички паркинги бяха пълни.”

 • Когато видяхте поляните пълни с хора, какво беше първото нешо,което Ви дойде на ум?

„ Че България е жива…..”

 • Успяхте ли да се насладите на ревюто на автентични носии?

„ Не, но за сметка на това поканих всички, които бяха облечени в носии да се снимаме до знамето о стана нещо уникално….”

 • Имахте ли допир до самодейците?

„ Да, имах доста срещи със самодейци от България, Украйна, Западните покрайнини. Всички изразяваха голямото си въодушевление и благодарности за всичко това, което се случва, и което съм направил аз и моя екип, както и с помощта на Община Смолян. Всичко беше на ниво, и аз мисля, че това е най – важното. Имаше и толкова много деца…. Това е показателно.”

 • Имахме възможност да посетим Вашето етно селище, разкажете ни как дойде идеята за него?

„ С Ивайло Шопски партнираме от няколко години. Той предложи тази идея, и беше въпрос на няколко седмици да го създадем. Това селище има голям потенциал за развитие.”

 • В следващите издания на Рожеснкия събор може ли да очакваме по – мащабно етно селище?

„ Със сигурност по – мащабно етно селище и обмисляме възможността за още по – мащабно знаме, което да спира дъха…”

 • Какво ще пожелаете на всички хора, които посетиха, и на тези,  които не успяха да дойдат на събора?

„ Посланието тази година от събора е, че на България и трябва България……”

 

 
 
 
 
програма