предавания контакти
 
18:35
19:10
20:20
20:55
Пътят на меча
Зимният сън на танцьорките
Истории от музея: Със сабя френгия и пушка - бойлия РИМ Пловдив
В кухнята на баба

  Освобождаване на керкенези в парк „ Аязмото”
Петък, 19 Юли 2019 10:36
 

 


Още една успешна мисия за Спасителен център „ Зелени Балкани” връща възстановени и излекувани птици в природата. Пъстра група атакува парк „Аязмото” в лятната утрин. Хлапета със своите родители, стажанти на производствена практика от ветеринарен техникум в Стара Загора, както и доброволците на спасителния  център творят история. Предстои освобождаване на спасени птици. Подготовката за пискането координира Д–р Руско Петров от Спасителния център. Децата едва ли са били някога в по – близък контакт с диви птици. Но става ясно, че така се печелят нови природолюбители за каузата за защита и опазване на природата – паметен момент….. и птиците политат от детските ръце на свобода….

  • Д – р Руско Петров – Спасителен център „ Зелени Балкани”:

„ Днес освободихме на територията на Аязмото в град Стара Загора – десет броя керкенези. Всеки един от тях е пристигнал в Спасителния център, намерен от хора в природата или в градските паркове. Днес тук заедно с деца, мои стажанти и колеги от реанимация ги освободихме. Два от тях бяха пристигнали при нас с фрактури на раменна става, други двама бяха паднали от гнездото си, един беше пристигнал с луксация, която доста добре беше възстановена. Останалите пилета са от инвалиди родители, които са при нас в Спасителния център. Опитваме се на сто процента  да възстановим и освободим птиците, които пристигат при нас. Тези, които имат трайни увреждания и няма как да бъдат пуснати в дивата природа оставяме при нас или ги насочваме в зоопаркове в България и Европа. Една малка част остават тук в Спасителен център в размножителна програма, като например  инвалиди родители с ампутирани крила, които създават двойка, снасят и излюпват техните малки, които се освобождават в дивата природа на следващ етап. С една дума правим реинтродукция на вида и отделно създаваме условия на такъв тип птици – инвалиди, условия, където да изживеят своите години до старост.”

Освобождаването на керкенезите вероятно ще остане силен емоционален спомен най – вече за децата. А керкенезите не са чак толкова далече от нас. Тези дребни грабливи птици са наши съседи в градовете и селата, и ни спасяват  предимно от мишевидните гризачи, с които предимно се хранят. Така, че да пожелаем късмет на новоосвободените птици и още нови приятели на Спасителния център…..

#Natura2000NewHorizons

 
 
 
 
програма