предавания контакти
 
05:00
06:00
06:35
07:10
Непознатото лице

  Национален събор „Магията на Рила планина“
Сряда, 10 Юли 2019 10:45
 

 


Първият уикенд на месец юли бе изпълнен със силна доза фолклорен колорит и автентичност. В планинския ни курорт Боровец се събраха купища самодейни колективи, за да станат част от седмото издание на националния събор „Магията на Рила планина“, който се проведе в рамките на 3 дни. Народният събор „Магията на Рила планина“ е едно от най-големите събития в Боровец и региона през целия летен сезон. Тази година празникът се проведе между 5 и 7 юли. В мероприятието се включиха най - разнообразни фолклорни състави от цялата страна. Освен песенни и хороводни изпълнения на сцената успяхме да се насладим и на обичаи. Част събитието бе и господин Ангел Ангелов, който е известен с юнашкия тиган на България. Пред екипът ни той сподели какво го води тук.

Ангел Ангелов - Национална академия „Кулинарен историк“:

„Води ме една традиция от самото начало на събитието. Ние сме гости и приготвяме различни неща. Правили сме вече веднъж подобен боб, пържихме мекици, пекохме пърленки и какви ли не неща. Днес ще правим боб по самоковски. Това е 50 кг боб, който вчера беше накиснат. След като се накисна, пое си доста водица стана към 130 кг. Има 20 кг бекон, има олио, масло ще сложим и накрая подправки, лук, моркови. Вече 3 часа варим, до час – час и нещо се надяваме да е готово. Това е ястие, което навремето бабите ни са го правили в гърне сложено до огъня, заложено вечерта до някой пън. Така че вечерта, 10 – на часа на слаб огън да си къкри. Ние нямаме гърне, но си имаме юнашки тиган - най – големият български тиган с него приготвяме из цяла България най – различни неща. Днес правим това!

Няколко думи за седмото издание на народния събор „Магията на Рила планина“ споделят и организаторите на мероприятието:

Иванка Вукова – организатор:

„Събитието се организира с идеята да покажем красотата на родната природа в курорта Боровец, както и самите народни песни и танци с които сме закърмени и трябва да предадем нататък на нашите деца. Това е един събор освен за надиграване и надпяване. В този събор участват и много занаятчии, които показват майсторски произведения, както и фермерски пазар с изцяло био храни."

Как дойде самата идея за мероприятието?

„Идеята възникна на съвместната работа между Съюза на хотелиерите и собствениците в курорта Боровец и община Самоков. Зад тази добра работа всъщност имаме и награди за добри практики, а именно че успяваме местна власт и бизнеса да работим съвместно. Идеята възникна от това да покажем красотата на курорта, на планината в чийто недра се намираме и да си доставим едно допълнително забавление в летните месеци."

Какво трябва да притежават групите и индивидуалните изпълнители, за да се включат във Вашето мероприятие?

„Единствено настроение и желание да дойдат тук, да покажат какво могат, как танцуват и много – много хъс с който да бъдат заредени, когато дойдат при нас.” Какво ще пожелаете на всички тези, които Ви гледат както и на тези, които тепърва предстои да се запишат „В магията на Рила планина”? „Пожелавам от сърце всички със здраве и с късмет да ни посещават, да продължават да идват, да се записват нови хора и нека всички заедно да се наслаждаваме на природата, която наистина е дар.”

 
 
 
 
програма