предавания контакти
 
02:20
03:25
04:00
04:50
Гаданията на хубавицата
Дестинация България
Традиции и обичаи: Кисело мляко и гюзлеми в Разград
Две приказни врати към Родопите - Лясково и Яворово

  Фестивал ЖИВИЯТ ОГЪН НА ТРАДИЦИИТЕ – София, 22 Септември
Четвъртък, 29 Ноември 2018 14:07
 

 


В парк, "Военна Академия" град София се състоя третото издание на фестивала "Живият огън на традициите". Празникът на българските традиции – обреди, занаяти и фолклор, премина под надслов "СИМВОЛ И РИТУАЛ". Организатори на събитието бяха фондация "Пътят на Траките". Гостите на фестивала имаха възможността да опитат и научат как се приготвят някои стари и много любими за българите ястия, а тайната за тях сподели родолюбеца Ангел Ангелов.

Диана Късметска – организатор:

"Този фестивал от самото си начало е иницииран, организиран и провеждан като празник на българската родова памет. Както видяхме от вчера ние се опитваме да представим само автентичен фолклор, автентични занаяти и колкото сме успели представим автентичната българска кухня. Храни, които се доближават до това, което са правили нашите баби и дядовци, и родители. Това е и цялостната идея на фестивала – връщане към корените ни."

Специални гости на мероприятието бяха и представители на страните Мароко и Азърбайджан, които дадоха възможност на всички да видят какво представлява традиционната за тях чаената церемония. Разказвайки за своите обичаи и родина, те също успяха да спечелят вниманието на гостите.

Всички избрали да посетят мероприятието, можеха да разгледат специално представената арт инсталация, проследяваща “ПЪТЯТ НА КИЛИМА” от Азия през Европа до Северна и Южна Америка. Друга атракция за малки и големи бе демонстрацията на традиционни ръкоделни техники за изработване на совалкова дантела, кене и шевица, представена от ателие „Седянката”.

 
 
 
 
програма